Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis NieuwsKattenziekte
Kattenziekte is een ernstige, zeer besmettelijke ziekte die met name voor problemen zorgt bij jonge katten. De belangrijkste verschijnselen van de kattenziekte zijn een verminderde afweer en afwijkingen van het maagdarmkanaal. De ernst hiervan hangt af van de leeftijd en de weerstand van de kat. De meest opvallende verschijnselen zijn van het maagdarmkanaal: ernstige buikpijn, braken, diarree en uitdroging. De dieren hebben koorts en maken een zieke indruk. Door de verminderde weerstand kunnen andere infecties het ziektebeeld verergeren.
Na vaccinatie tegen kattenziekte ontstaat een goede en langdurige bescherming. Door poezen goed te vaccineren en ervoor te zorgen dat kittens meteen na de geboorte voldoende moedermelk op kunnen nemen, krijgen de kittens voor de eerste paar weken een uitstekende bescherming van moeder mee. Wanneer de kitten vervolgens nog tweemaal wordt gevaccineerd is de kitten ongeveer een jaar beschermd. 

Niesziekte
Niesziekte is een aandoening waarbij de voorste luchtwegen zijn ontstoken. Hierbij spelen verschillende virussen en bacteriën een rol. Andere factoren die invloed hebben op niesziekte zijn: huisvesting, klimaat en verzorging van de kat. Daarom is het beter om te spreken over een niesziektecomplex. Bij niesziekte is er sprake van een soort verkoudheid. Afhankelijk van de ziekteverwekker, de leeftijd en de weerstand van de kat kunnen de verschijnselen variëren. De ziekte kan beperkt blijven tot niezen en wat hoesten met een waterige neus- en ooguitvloeiing. Als de toestand verslechtert, krijgt de kat koorts met ernstige neus- en ooguitvloeiing en eventueel blaasjes op de tong. Vaak treden er complicaties op, zoals bronchitis en/of longontsteking. Wanneer uw kat bovenstaand verschijnselen vertoont is het zaak direct bij ons langs te komen. Beter is het natuurlijk om de kans op niesziekte zo klein mogelijk te maken. En te zorgen dat als de infectie toch aanslaat de verschijnselen zo gering mogelijk te laten zijn. Dit kan door middel van een vaccin. Er is verschil in de werkzaamheid van vaccins. Waar de vaccinatie tegen kattenziekte een vrijwel complete bescherming geeft, is dat voor niesziekte veel minder het geval. Dit komt door de vele besmettelijke en niet-besmettelijke factoren die bij niesziekte een rol spelen. Toch is het belangrijk om uw kat te vaccineren.

Hondsdolheid (rabiës)
Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Het rabiësvirus wordt vooral via speeksel (bijten) overgebracht, waarna het via zenuwen naar de hersenen gaat. De ziekte is zeer gevaarlijk, mens en dier gaat vrijwel zonder uitzondering dood nadat de verschijnselen zich openbaren. Is uw kat gebeten door een ander dier bijvoorbeeld een hond of vos? Wacht dan niet langer en kom bij ons langs. Katten zijn namelijk ook gevoelig voor rabiësvirus. Een kat met rabiës zal meestal wegkruipen en slechts bij uitzondering andere dieren of mensen bijten. Toch bestaat de kans dat katten besmet worden en gezien het dodelijk verloop van de ziekte is het noodzaak dat katten worden gevaccineerd als er gevaar bestaan voor besmetting met rabiës.
Na eenmalige vaccinatie vanaf de leeftijd van 3 maanden is de kat ongeveer 3 jaar beschermd.

Bron: Intervet Schering-Plough Animal Health