Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis Nieuws

Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen.
Tandplak is een kleverig dun laagje van bacteriën en voedselresten dat altijd in de bek ontstaat. Door verkalking van dit laagje wordt er tandsteen gevormd en dat is het begin van de gebitsverslechtering, omdat bacteriën op hun beurt dol zijn op tandsteen. De afscheiding van deze bacteriën irriteert vervolgens het tandvlees. Door deze irritatie trekt het tandvlees zich terug, waardoor de tand of kies minder vast komt te staan en zelfs kan losraken en uitvallen. Een slechte tandhygiëne maakt bovendien ook de weg vrij voor andere infecties.
Tandsteen bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben. Voor de omgeving is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit. (zie ook de foto hieronder)Tandsteen is verantwoordelijk voor het allergrootste deel van de gebitsproblemen. Cariës (gaatjes) komen bij dieren weinig voor. Tandsteen vormt zich op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen door de zogenaamde ‘pocketvorming’.
Ondanks al deze narigheden hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen en geven meestal nauwelijks pijnklachten aan. Complicaties ontstaan soms doordat bacteriën het lichaam binnendringen en via de bloedbaan elders ontstekingen geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklep-ontstekingen. Dit kan voorkomen worden met goede preventieve maatregelen.