Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis Nieuws

Bij konijnen komen regelmatig gebitsproblemen voor. De tanden van konijnen groeien ongeveer 16 centimeter per jaar. Normaal gesproken slijten ze ook weer 16 centimeter per jaar af. Soms is dit echter niet het geval. Dit kan verschillende oorzaken hebben.Een oorzaak kan zijn, een trauma, bijvoorbeeld door een klap op het hoofd, een val of traliebijten. Aan de buitenkant kun je dit niet zien. Een andere oorzaak kan verkeerde voeding zijn. Voor een konijn is het heel belangrijk dat het veel kan knagen en kauwen, zodat de tanden afslijten. Het dier moet beschikken over voeding met veel vezels, bijvoorbeeld hooi of stro.
Botontkalking kan ook een oorzaak zijn. Door de afbraak van kalk in de botten van de kaak kan er een verschuiving plaatsvinden. Hierdoor slijten de tanden niet meer  goed af en groeien de tanden door. Het kan ook zijn dat de tandwortels zijn ontstoken.
Als laatste kunnen olifantstanden ook erfelijk zijn. Ouders hoeven geen olifantstanden te hebben, maar kunnen wel drager zijn. Ze geven op deze manier de olifantstanden door aan hun nakomelingen.

Wanneer u een konijn heeft met olifantstanden is het noodzakelijk om bij ons langs te komen. Wij knippen/slijpen de tanden van uw konijn. Zo kan het konijn weer zelf eten. In zeldzame gevallen is het genoeg om de tanden één keer te knippen. In de meeste gevallen blijven de tanden aangroeien en zullen deze dus regelmatig bijgewerkt moeten worden. Dit zal ongeveer om de 4 à 5 weken moeten gebeuren. Wij kunnen u advies geven over een definitieve oplossing, namelijk het verwijderen van de tanden. Uiteraard moet dit door een dierenarts worden uitgevoerd. Het dier kan dan zonder problemen brokjes eten. Maar wortels, brood, hooi, e.d. zullen in kleine stukjes aangeboden moeten worden, omdat het dier niet meer in staat is er zelf stukjes vanaf te bijten.