Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis Nieuws

Deze insecten die tot 3,5 mm groot kunnen worden, voeden zich met het bloed van hun gastheren. De twee meest voorkomende vlooien zijn de kattenvlo en de hondenvlo. De volwassen vlo die u op uw dier vindt, zuigt bloed - wel tot 20 maal het volume van haar maag - en scheidt dat bloed grotendeels onmiddellijk erna weer onverteerd uit. Deze kleine, zwarte korreltjes van onverteerd bloed kleuren rood als je ze op een vochtige doek legt.

Zodra de vlo haar bloedmaaltijd heeft verorberd legt ze honderden eitjes per dag, deze eitjes zitten in de vacht en vallen her en der op de grond. In minder dan 10 dagen komt uit ieder eitje een larve, die zich onder andere voedt met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. De larven schuwen licht en verstoppen zich meestal in kieren en spleten. De zeer actieve larven bouwen rond zichzelf een cocon die hen langdurig een ideale bescherming biedt. Binnenin deze cocon transformeert de larve tot een volwassen vlo. Verandering van temperatuur, vochtigheid of grondtrillingen van onze voetstappen zorgen ervoor dat de volwassen vlo uit de cocon breekt. Maar opgelet: de jonge vlo kan in ongunstige omstandigheden tot 140 dagen in haar cocon overleven (bijvoorbeeld in de winter). Zodra de vlo uit haar cocon breekt, heeft ze slechts één doel voor ogen: op zoek gaan naar een nieuwe gastheer voor een eerste bloedmaaltijd. En de levenscyclus van de vlo begint opnieuw …

Vlooien hebben het in ons huis naar hun zin

Voor elke vlo op je huisdier liggen er 20 keer zoveel  vlooieneieren en -larven in de directe omgeving op de loer. De larven verstoppen zich in tapijten, de zetels, de spleten van het parket,etc. Onze woning biedt het hele jaar door het ideale milieu voor de ontwikkeling van de vlo!

De gevolgen bij onze huisdieren
Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk, die sterk kan verschillen tussen individuele dieren. Honden en katten beginnen zich te bijten en krabben en veroorzaken zo kleine huidletsels, die op hun beurt kunnen ontsteken. Deze ontstekingen kunnen gepaard gaan met huidinfecties en vachtverlies, zodat er rode, kale plekken ontstaan. Vlooien kunnen bij kittens en pups zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarmoede gaan lijden.
De vlo is ook tussengastheer van de hondenlintworm!Wanneer de hond of de kat een geïnfecteerde vlo inslikt, wordt uw huisdier ook nog eens besmet met deze lintworm. Deze lintworm herkent u als kleine, witte segmentjes rond de anus en op de uitwerpselen, die snel verdrogen en dan er uit zien als rijstkorrels krijgen.

De gevolgen bij de mens
De vlo verblijft niet op de mens, maar ze kan wel bloed zuigen bij mensen. Sommige mensen reageren sterk op deze beten en vertonen symptomen van een huidallergie. Wanneer kinderen tijdens het spelen met de dieren een besmette vlo inslikken, dan kunnen zij een lintworm ontwikkelen.

Hoe beschermt u uw huisdier tegen vlooien?
Onze kliniek heeft een moderne reeks anti-vlooienproducten, wij zullen u advies op maat geven.