Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis Nieuws

Myxomatose
Het myxomavirus behoort tot de pokkenvirussen. Myxomatose komt veel voor bij het Braziliaans konijn, waar het slechts een milde ziekte bij veroorzaakt. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd het virus met opzet geïntroduceerd in Australië waar de eveneens kunstmatig ingevoerde Europese wilde konijnen een plaag vormden. Het virus heeft zich van daaruit naar Europa verspreid. In enkele jaren was het hele Europese continent en Groot-Brittannië besmet. Eén op de tien konijnen overleefd. De ziekte komt voor bij Europese wilde konijnen en tamme konijnen.
De oorspronkelijke vorm van myxomatose gaf een sterfte van meer dan 90% en het ziektebeeld was goed te herkennen. Het begon met vlekken in de oren die zich ontwikkelden tot tumoren op de kop en rond de geslachtsorganen. De laatste jaren heeft de ziekte een ander karakter aangenomen, veel minder typisch en minder dodelijk. Vaak wordt er daardoor te laat ingegrepen. De eerste week zijn er bij de aangetaste konijnen voornamelijk rood-omrande, maar niet-tranende ogen te zien. Daarna begint het konijn te niezen. Pas de tweede week beginnen de myxomatose-tumoren zich te ontwikkelen. Deze vorm van de ziekte is overdraagbaar van konijn naar konijn zonder de tussenkomst van stekende insecten. Vandaar dat wij vaccinatie aanbevelen.

VHS
VHS (Viraal Hemorragisch Syndroom) is een specifieke konijnenziekte veroorzaakt door een calicivirus. Waarschijnlijk leeft dit virus al langere tijd bij de konijnen maar deze is het laatste decennium gemuteerd naar een dodelijke vorm. Alleen jonge konijnen tot 10 weken worden niet ziek, mogelijk vanwege antistoffen in de moedermelk.
Deze ziekte is voor het eerst waargenomen in China en in juni 1990 ook aangetoond in België. De laatste tien jaar is VHS verantwoordelijk voor een grote sterfte onder de wilde konijnen, in 2004 was er nog maar 30% over van de Nederlandse konijnenpopulatie uit 1994.
VHS is een zeer besmettelijke en fatale virusziekte waarbij konijnen vaak zonder enige aanleiding plotseling dood worden aangetroffen, soms voorafgegaan door diarree en bloedingen uit de lichaamsopeningen (anus, mond, neus, etc). De ziekte kan zich snel via o.a. mest, besmette dieren en materialen (o.a. vers gesneden gras) verspreiden.

De ziektes kunnen ook verspreid worden via materialen zoals kleding en schoenen en via stekende insecten, daarom zijn ook konijnen die nooit buiten komen er niet veilig voor!

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of hebt u vragen? U kunt altijd contact opnemen met onze assistentes, zij helpen u graag.