Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/curalisc/public_html/nieuws/templates/CuralisBVdefault/index.php on line 20
Curalis Nieuws

Een voedingsstof is een onderdeel van de voeding dat bruikbaar is voor de stofwisseling, het kan essentieel of niet-essentieel zijn.
Sommige voedingsstoffen leveren energie. Eiwitten, vetten en koolhydraten zorgen voor brandstof voor het lichaam net zoals benzine voor een auto. Verschillende voedingsstoffen zijn in bepaalde hoeveelheden per dag nodig. Bijvoorbeeld, zowel mensen als dieren hebben dagelijks liters water nodig maar slechts microgrammen van bepaalde vitaminen.
Voedingsstoffen zijn onderverdeeld in 6 basis categorieën die allemaal een belangrijke rol spelen in de gezondheid van uw huisdier: water, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines.

Oudere hond of kat
Het is belangrijk om uw oudere hond of kat op regelmatige momenten de juiste hoeveelheid voeding te geven, dit kan echter lastig zijn, de aanbevolen voedingshoeveelheid kan namelijk per hond verschillend zijn. Voedingsadviezen in brochures en op de verpakking zijn daarom slechts een richtlijn. Het is belangrijk de fysieke gezondheid van uw oudere hond in de gaten te houden en de voedingshoeveelheid indien nodig aan te passen.
Om uw oudere hond of kat te helpen gezond te houden, raden wij volgende, eenvoudige stappen aan:
•    weeg uw hond of kat;
•    voer uw hond of kat op basis van de aanbevolen hoeveelheid en het advies van uw dierenarts;
•    evalueer gedurende de eerste zes maanden elke 2 à 3 weken de fysieke gezondheid van uw huisdier aan de hand van de bodyconditionscore;
•    pas de voedingshoeveelheid hierop aan;
•    herhaal deze stappen.

U en uw dierenarts
Uw dierenarts is de beste bron van informatie over de gezondheid en het welzijn van uw hond of kat. Vraag uw dierenarts regelmatig om een gewichtscontrole van uw huisdier. Het behouden van het ideale gewicht van uw huisdier vermindert niet alleen de kans op gezondheidsrisico’s maar zorgt er ook voor dat uw hond of kat langer van een gezond en energiek leven kan genieten.

Vraag uw dierenarts welk van deze drie voermethodes het beste is voor uw hond of kat:
•    Vrije keuze: Het voer staat altijd voor uw hond klaar.
•    Voeren binnen tijdslimiet: Het voer is staat alleen klaar binnen een bepaald tijdslimiet.
•    Maaltijden voeren: Uw hond krijgt meerdere keren per dag een afgewogen maaltijd.

Water
Uw huisdier heeft ten alle tijden vers drinkwater nodig. Als er gedurende een langere periode geen drinkwater beschikbaar is kan dit de gezondheid van uw hond of kat schaden.

Tafelrestjes en snoepjes
Ook al is het verleidelijk om uw oudere hond of kat tafelrestjes te geven, deze voorzien uw huisdier niet van de juiste balans van voedingsstoffen. Probeer ook niet teveel snoepjes te geven, deze kunnen namelijk leiden tot gewichtstoename of een verstoring in de balans van voedingsstoffen.